Bij natuurlijke ventilatie wordt zowel de aan- als afvoer van lucht op natuurlijke wijze geregeld, dat wil zeggen zonder mechanische inregeling. Bijna 7 van de 10 huizen heeft alleen natuurlijke ventilatie in huis. Dit zijn met name oudere huizen gebouwd voor 1975.

De aanvoer van lucht bij natuurlijke ventilatie gaat over het algemeen via roosters in de kozijnen of gevels van de woon- en slaapkamers. De afvoer van lucht gebeurt bij natuurlijke ventilatie met een afvoerkanaal vanuit de keuken en de badkamer, door het dak of de gevel naar buiten. De lucht uit deze vochtige ruimtes verdwijnt door natuurlijke trek.

Senior woman sitting on the floor on exercise mat in front of laptop and training at home

Het is heel belangrijk dat de ventilatieroosters altijd openstaan. Controleer regelmatig of de roosters nog goed werken en maak ze regelmatig (minimaal 2x per jaar) schoon. Oude ventilatieroosters kunnen vervangen worden door speciaal ontworpen roosters die minder wind, tocht en geluid afgeven. Woon jij in een ouder huis en ontbreken de ventilatieroosters? Zorg dan dat je ventileert door middel van (klep)raampjes.

Lees hier wat je zelf kunt doen om beter te ventileren in huis!

Tip: Reinig en/of vervang de ventilatiefilters regelmatig. Doe dit bij voorkeur ná de winter (maart) en na het pollenseizoen (september).

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Deel dit met je vrienden
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde berichten