Artikel delen

Een gezonde levensstijl? Begin bij een gezonder binnenklimaat

Voldoende bewegen, gezond eten, minimaal 8 uur slaap per dag en een goede werk-privé balans; we besteden steeds meer aandacht aan een gezonde levensstijl. Maar wat vaak nog vergeten wordt, is de kwaliteit van het klimaat binnen: in huis bijvoorbeeld, in de sportschool, op kantoor of in de klas. Dat buitenlucht schadelijk kan zijn voor de gezondheid – met vervuilende uitlaatstoffen, stikstof en fijnstof – weten de meeste mensen wel. De effecten van slechte luchtkwaliteit in huis zijn echter nog vaak onbekend, terwijl we gemiddeld 90% (!) van de dag binnen doorbrengen. Meer aandacht voor je binnenklimaat kan ervoor zorgen dat je meer energie krijgt, beter slaapt, productiever bent en je de kans op ziek worden verkleint. Wat een gezond binnenklimaat is en hoe je dit creëert, lees je hier!

Waarom is een gezonder binnenklimaat zo belangrijk?

Gemiddeld brengen we 20 uur per dag binnen door. We eten, slapen, werken en sporten vaak binnen de muren van ons huis, kantoor of de sportschool. Om goed voor je lichaam te zorgen is het daarom belangrijk om ook het binnenklimaat gezond te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je alerter bent en je beter kunt concentreren.

Er zijn veel factoren die een gezonder binnenklimaat in gevaar brengen. Vervuilende stoffen dringen van buiten gemakkelijk naar binnen én blijven hier vaak lang hangen bij gebrek aan goede ventilatie. Maar we creëren ook zelf schadelijke stoffen in huis. Denk bijvoorbeeld aan stoffen die vrijkomen bij het koken (zowel elektrisch als op gas), het branden van kaarsen en de verwarming die aan staat. Het is belangrijk om de vervuilde lucht continu naar buiten af te voeren en verse lucht naar binnen te halen door goed te ventileren.

Zo creëer je een gezonder binnenklimaat

Gezonde lucht:

  • Voorkomen & minimaliseren | De kwaliteit van onze binnenlucht is met het blote oog lastig in te schatten, maar deze lucht ademen we wél de hele dag door in. Ten eerste is het daarom belangrijk om luchtverontreiniging in huis te voorkomen of te minimaliseren door, onder andere, minder kaarsen aan te steken, altijd te koken met de kookafzuiging aan en schimmelvorming tegen te houden door vochtige ruimtes goed te luchten. Na fijnstof en verbrandingsstoffen, is schimmelvorming een van de grootste ziektemakers.
  • Ventileren | Daarnaast is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Ventileer altijd én overal – in elke kamer. Zet de ventilatieroosters open, controleer of de roosters nog goed werken en maak ze regelmatig schoon. Ventileren kan ook op een mechanische manier, via verschillende soorten ventilatiesystemen. Het soort ventilatiesysteem is afhankelijk van de leeftijd van je woning en het woningtype. Benieuwd welk type het beste bij jouw huis past? Wij zetten ze hier voor je op een rij.
  • Reinigen | Naast de preventie van luchtverontreiniging en goed ventileren, is reinigen een belangrijke aanvulling om het binnenklimaat gezonder te maken. Met een CO2-meter kun je de luchtkwaliteit inzichtelijk maken en een luchtreiniger kan helpen om de lucht in huis gezonder te maken – door (fijn)stof en andere schadelijke stoffen uit de lucht te halen. Luchtreinigers halen ook pollen uit de lucht wat een goede oplossing kan zijn voor mensen met hooikoorts. Zorg ervoor dat je een luchtreiniger altijd gebruikt in combinatie met goede ventilatie.

Temperatuur:

Temperatuur speelt een belangrijke rol bij het creëren van een gezond binnenklimaat. Idealiter blijft de temperatuur zo constant mogelijk om de luchtkwaliteit in huis gezond te houden. Bij een te hoge – of lage – temperatuur stijgt – of daalt – namelijk ook de luchtvochtigheid. Dit kan invloed hebben op je gezondheid, voornamelijk op je luchtwegen en slijmvliezen. Daarnaast is een stabiele temperatuur energiezuinig en duurzamer, en dus beter voor je portemonnee.

  • Koelen | In de zomer kunnen de temperaturen binnenshuis hoog oplopen. De meest duurzame en gezonde manier om het hoofd koel te houden in huis is door de warmte buiten de deur te houden. Sluit de (rol)luiken, klap het zonnescherm uit en houd de gordijnen dicht. Of ga voor een langetermijnoplossing door zonwerend glas te plaatsen of een groen sedum dak aan te leggen voor verkoeling. Is de warmte al binnen? Dan biedt een ventilator, airconditioner of warmtepomp, die zowel kan koelen als verwarmen, uitkomst. Maak het alleen niet té koel; bij een te groot temperatuurverschil moet je lichaam harder zijn best doen om warm te blijven en werkt je afweersysteem minder goed.
  • Verwarmen | In de winter zetten we daarentegen graag de verwarming of gaskachel aan om ons huis te verwarmen. Maar wanneer deze niet goed functioneert kan dit gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit in huis. Verstopping van het systeem kan onvolledige verbranding van koolstofmonoxide veroorzaken met mogelijk ernstige gevolgen voor je gezondheid. Zorg ervoor voor dat je de cv-installatie, geiser of gaskachel, jaarlijks door een vakman laat controleren.

Daglicht:

Naast een gezonde binnenlucht is voldoende daglicht essentieel voor je gezondheid. Het heeft een positieve invloed op je productiviteit en op je slaap.

  • Productiviteit | Voldoende daglicht in huis, op kantoor of op school is van belang voor je productiviteit. Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van daglicht als primaire lichtbron, bijvoorbeeld door je bureau of eettafel dicht bij het raam te plaatsen zodat je zo min mogelijk gebruik hoeft te maken van kunstlicht. De grootte en plaatsing van je raam kan ook bijdragen aan grotere productiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat klaslokalen met grotere ramen kunnen zorgen tot wel 15% betere prestaties bij scholieren.
  • Nachtrust | Voor een goede nachtrust is voldoende daglicht overdag én voldoende verduistering ’s nachts van belang. Zorg voor verduisterende gordijnen in de slaapkamer, zeker in de zomer wanneer de zon vroeger opkomt, zodat je lang en diep genoeg kunt slapen. Hoe donkerder de slaapkamer, hoe meer daglicht je lichaam overdag kan opnemen. Het contrast tussen donker en licht zorgt ervoor dat je in harmonie komt met je biologische ritme, waarbij je overdag actief bent en in de nacht moet rusten.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners