Artikel delen

De kracht van innovatie: zo creëer je thuis een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is een belangrijk aandachtspunt bij het verduurzamen van woningen, naast energiebesparing. Voldoende ventileren is daarbij cruciaal. Denk daarbij ook aan de vervuiling die in de woning zelf ontstaat: Koken is bijvoorbeeld de grootste bron van fijnstof in onze woningen. Het combineren van keukenafzuiging met de centrale woningventilatie kan daarbij onverwacht zorgen voor een goede balans tussen luchtkwaliteit, kosten èn comfort.

Een gezond binnenklimaat door middel van een WTW-systeem

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een afzuigkap die je amper hoort, die eenvoudig is in onderhoud en perfect doet wat hij moet doen; kookgeuren en fijnstof afzuigen. Sterker nog, de afzuigkap draagt bij aan een comfortabel en betaalbaar binnenklimaat in de woning.

In de tussenwoning van het gezin van Kria Djoijoadhiningrat, in de wijk Lunetten, Utrecht is deze koppeling van kookafzuiging met het WTW systeem al enige jaren in gebruik: Hoe zijn de ervaringen tot nu toe met deze toepassing?

De verduurzaming 

Beroepsmatig is Kria architect en docent bouwkunde op hogeschool Windesheim. In de recent aangeschafte woning waren ze bezig met verduurzamen; isolatie, ventilatie en kookafzuiging stond daarbij hoog op het lijstje. Om verschillende redenen wilden de bewoners absoluut geen recirculatie oplossing voor de kookafzuiging realiseren in de woning.

Naar aanleiding van een artikel over de Nero Zero woningen in Heerhugowaard, zocht Kria contact met TNO met het verzoek om in contact te komen met meedenkers in de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezond binnenklimaat in de woning. Zo kwam hij terecht bij de keukenafzuiging van ATAG die in de Nero Zero woning was gerealiseerd.

Mede door de corona crisis, werd besloten om de verbouwing zelf te gaan coördineren met hulp van onderaannemers. Naast de verduurzaming van de woning werd ook de ventilatie, een WTW installatie en de keukenafzuiging naar eigen inzichten gerealiseerd.
Onlangs kwamen we opnieuw in contact en spraken we af om de situatie te bekijken en ervaringen uit te wisselen over de gerealiseerde toepassing.

In de woning is één regeling voor de ventilatie aanwezig, die wordt gebruikt om de WTW te bedienen als men gaat koken of douchen. Daarnaast wordt een app gebruikt om het WTW-systeem te monitoren en aan te sturen.

Hoe werkt de WTW unit?

In de L-vormige keuken van de woning wordt alle lucht via de afzuigkap afgezogen door de WTW unit. Hiervoor is gebruik gemaakt van een extra grote diameter van 160mm, die via grote standleidingen naar de zolderverdieping loopt, waar de WTW unit is geplaatst. Op deze manier wordt de maximale afzuiging voor het koken gerealiseerd via de WTW motor met een capaciteit van bijna 300 m3/u op de hoogste stand.

De toevoerventielen voor de gefilterde lucht bevinden zich in de woonkamer, waardoor er een natuurlijke luchtstroming ontstaat richting de keuken, die er voor zorgt dat kooklucht en fijnstof tijdens het koken eigenlijk niet de woning kunnen intrekken. Hier wordt handig gebruik gemaakt van een architectonische roomdivider met glazen schuifdeur, die aan de keukenzijde opslagruimte biedt met kasten èn aan de woonkamer een extra muur biedt waar de piano tegenaan staat.

Door regelmatig de vetfilters van de afzuigkap te reinigen in de vaatwasser, blijft het afvoerkanaal in de keuken schoon en helpt de afzuigkap zodoende mee om stofdeeltjes en ander vervuiling gedurende de dag óók op te vangen in de vetfilters. Omdat er door de continue afvoer via de afzuigkap altijd onderdruk is, hebben eventuele geurtjes in de filters geen kans om uit de filters te ontsnappen en reuk af te geven in de woning.

Bijna geen stookkosten

Bijkomend voordeel van de koppeling van de afzuigkap op de WTW unit is dat de warmte die bij het koken vrijkomt, zorgt voor nog meer efficiency van het WTW systeem. De ingebrachte lucht in de woning wordt zodoende nog beter voorverwarmt, en vanwege de goede isolatie van de woning zijn er bijna geen stookkosten om de woning te verwarmen. Voor de zomerperiode kan er gebruik worden gemaakt van een bypass in de WTW unit, waardoor de binnenkomende lucht niet onnodig wordt opgewarmd.

Het gecombineerde systeem draait nu al een paar jaar en het gezin is uiterst tevreden over het binnenklimaat in de woning. Er is ook weinig vervuiling te zien achter de filters in de afzuigkap of in de kanalen. Dit toont wederom aan dat het heel goed mogelijk is om kookafzuiging te combineren met de centrale woningventilatie tot een goed samenwerkend totaalsysteem, met weinig onderhoud, lage kosten en een duurzaam en gezond binnenklimaat als resultaat.

Deze blog is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met ATAG Benelux.

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners