De invloed van daglicht op je gezondheid – 7 tips voor lichter leven
Wist je dat voldoende daglicht een enorm positieve invloed heeft op je gezondheid, energieniveau en algehele welzijn? Daarvoor hoef je echt niet altijd de deur uit. Ook als je veel tijd binnen doorbrengt kun je profiteren van de voordelen van licht. Daarbij is daglicht essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. In dit artikel delen we waardevolle informatie over het belang van daglicht voor het binnenklimaat en geven we je 7 praktische tips voor een lichter leven.
Hoeveel daglicht heb je per dag nodig en waarom?
Een gezonde dosis daglicht is essentieel. Blootstelling aan daglicht van ten minste twee uur per dag wordt aanbevolen.
Door te zorgen voor veel daglicht in huis verbeter je je stemming en concentratievermogen. Je voelt je alert en ervaart minder vermoeidheid en stress. Bovendien heeft zonlicht talloze voordelen voor je fysieke gezondheid. Zo heeft je lichaam daglicht en met name zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D is dan weer essentieel voor gezonde tanden en botten.
Naast een positief effect op je welzijn draagt een verlicht binnenklimaat ook bij aan een efficiënter energiegebruik. Hoe meer je van daglicht profiteert, hoe minder kunstlicht je nodig hebt. En zo bespaar je weer op je energierekening.
Invloed van daglicht op je slaap
Wist je dat daglicht ook invloed heeft op je slaap? Bij het blootstellen aan daglicht reguleer je het Circadiaan ritme. Het gaat hierbij vooral om het spectrum, ook wel de kleurtemperatuur, van het licht waar je aan wordt blootgesteld gedurende de dag. Dit moet bij voorkeur het volledige natuurlijke daglicht spectrum beslaan (TL/spaarlampen beslaan slechts pieken en niet de volledige breedte van dit spectrum). Ook verschuift het spectrum van daglicht van een piek in het wat blauwere/wit naar een piek in het wat rodere gedurende de dag. Je stimuleert je Circadiaan ritme vooral door je daar gedurende de dag aan bloot te stellen. Dus buiten zijn en wanneer je langere tijd binnen verblijft dicht bij een raam te zitten.
7 tips om meer daglicht binnen te krijgen
Nu je bekend bent met de voordelen, wil je natuurlijk weten hoe je meer daglicht in je binnenklimaat kunt brengen. Hier zijn 7 praktische tips voor een lichter leven, zelfs als je veel tijd binnenshuis doorbrengt:
Neem buiten daglicht op
1. Vermijd het dragen van een donkere bril of contactlenzen (indien mogelijk).
2. Zoek zoveel mogelijk ontspanning buiten de deur. Lukt dit niet? Neem dan plaats bij een raam.
3. Is het mogelijk om je werkplek te verplaatsen naar een plekje dicht bij het raam? Doen!
Haal het daglicht in huis
4. Verlicht je binnenruimtes tussen 6.00 en 20.00 uur: open gordijnen en vitrages.
5. Kies vooral een kleurtemperatuur die past bij de kleurtemperatuur van daglicht op dat uur van de dag (wit/blauw ‘koeler’ in de ochtend en roder/warmers in de avond).
Kies voor donkere nachten
6. Voor je biologische ritme is het belangrijk om ‘s avonds juist te kiezen voor lokale, warme verlichting. Dim de lampen twee uur voordat je gaat slapen. Zet de nachtmodus van je elektronische apparaten tijdig aan. Deze tip is vooral relevant voor mensen die de kleurtemperatuur van hun verlichting kunnen aanpassen (met sommige ledverlichting kan dit). Dan kun je een kleur kiezen die warmer is en heldere wit-blauwe verlichting vermijden.
7. Zorg voor zo min mogelijk licht wanneer je gaat slapen. Is het moeilijk om alle lichtbronnen te blokkeren? Dan kun je een slaapmasker overwegen. We adviseren hierbij vooral om s ’avonds niet naar een helderwit computerscherm te kijken. Nachtmodus dempt veelal alleen de helderheid van het licht. Er bestaan ook apps die de kleurtemperatuur van je telefoon en computerscherm(en) aanpassen aan het moment van de dag.
Pas deze eenvoudige tips toe en ervaar de voordelen! Waar wacht je nog op? Haal het daglicht naar binnen en doe je voordeel met een comfortabel binnenklimaat. Jouw gezondheid en welzijn verdienen het!
Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met Velux.
e-book
“Wat je moet weten over binnenlucht”
Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.