Hoewel we de geur van versgebakken appeltaart het liefst overal in huis ruiken, moet je voorkomen dat juist de onaangename geur van bijvoorbeeld een aangebakken eitje zich overal verspreid. De afzuigkap is het belangrijkste onderdeel in de keuken om kookgeuren te isoleren en voert deze direct af. Dat kan via een mechanisch afvoersysteem of via een afvoerkanaal naar buiten. Uiteraard wordt de afgevoerde lucht eerst gefilterd door een vetfilter.

Naast de onaangename kookgeuren vangt de afzuigkap ook dampen af. Deze dampen, die vrijkomen bij het bereiden (bakken, braden, wokken) van vlees en groente, bevatten fijnstof. De fijnstof die vrijkomt bij het koken is de grootste veroorzaker van gezondheidsrisico’s in woningen. Bij het koken op gas komen vluchtige gassen vrij die soms niet volledig verbranden. Deze onverbrande gassen blijven dus in de ruimte hangen. Elektrisch koken (o.a. inductie) heeft dus de voorkeur.

Cropped view of woman hand select mode on cooking hood, standing near kitchen appliance in contemporary interior with brick wall and decor on shelves at blurred background

Een goede afzuigkap voldoet aan de volgende eisen:

Tip: Zorg in de keuken voor een sterke afzuigkap met minimaal een zuigcapaciteit van 300 m³ per uur en dat de afzuigkap tot over de voorste pannen op het fornuis reikt. Kook anders zoveel mogelijk op de achterste pitten.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.
Deel dit met je vrienden
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde berichten