Alles over balansventilatie
Balansventilatie is een automatische ventilatie. De aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht wordt geregeld door twee mechanische ventilatoren. Roosters in muren en ramen zijn dus overbodig. Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt voor een besparing op de stookkosten: de binnenkomende lucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde binnenlucht.
Het verwarmen van de buitenlucht wordt door het ventilatiesysteem geregeld waardoor de verwarming minder hoog kan. Doordat de binnenkomende lucht wordt gefilterd, is de kans op vervuiling door pollen en stof een stuk kleiner. Daarom is het filter een van de belangrijkste onderdelen in het ventilatiesysteem. Het zorgt ervoor dat de schadelijke fijnstofdeeltjes worden opgevangen. Vervang de filters daarom regelmatig en op tijd. Sterk verontreinigde filters zorgen voor een hogere luchtweerstand waardoor ventileren meer energie kost.
Er zijn twee soorten balansventilatie:
Centraal ventilatiesysteem: de buitenlucht wordt aangezogen via ventielen. Deze staan op het dak of zijn in de muur verwerkt. Ook bij balansventilatie komt de verse lucht binnen in de droge ruimtes zoals woon- en slaapkamers. De gebruikte binnenlucht verdwijnt via ventielen in de ‘natte’ ruimtes, zoals de badkamer, keuken of het toilet.
Decentraal ventilatiesysteem: de buitenlucht wordt rechtstreeks via de gevel aangezogen en wordt, na filtering en het voorverwarmen via de warmtewisselaar, toegevoerd in de ruimte. Gebruikte binnenlucht wordt via dezelfde ventilatie-unit afgezogen, gefilterd en afgevoerd naar buiten. De ‘natte ruimtes’ (keuken, badkamer, toilet) worden mechanisch afgevoerd door middel van een of meerdere afzuigventilatoren.
Wat kan jij zelf doen?
Let op het op tijd schoon maken en vervangen van de filters. Door vervuilde en volle filters moet de installatie harder werken en hierdoor kan er (meer) geluid geproduceerd worden. Belangrijker nog: vervuilde filters zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit in de woning. In een stedelijke omgeving wordt dit ook nog eens versterkt. Vervang de filters daarom minimaal elk jaar.
De meeste ventilatie-units zijn uitgerust met een waarschuwingsfunctie die aangeeft wanneer de filters vervangen moeten worden. Voor de juiste, passende filters voor de ventilatie-unit neem je contact op met een erkende installateur. De professionele installateur is bekend met onderhoud van de verschillende merken en weet ook precies welke filters je nodig hebt om vervuilde oude filters te vervangen.
Hoe werkt het?
Zorg dat je weet hoe jouw balansventilatie werkt en hoe je het moet bedienen. Zo profiteer je van een juiste werking van het balansventilatiesysteem. Zet het systeem op de hoogste stand bij bijvoorbeeld koken, het drogen van de was, douchen, klussen in huis en wanneer er extra veel mensen in huis zijn. Zet balansventilatie nooit uit, behalve bij onderhoud of calamiteiten. Zo is de luchtkwaliteit in de woning altijd optimaal en verzekerd het van een vitale en comfortabele woonklimaat.
Markeer de schakelaar op de groepenkast die de balansventilatie bedient. Schakel hiermee het ventilatiesysteem uit als de overheid bij calamiteiten adviseert deuren en ramen te sluiten.
Warmteterugwinning
Warmte die van de afgevoerde lucht wordt gebruikt voor het opwarmen van verse binnenlucht, wordt ook warmteterugwinning genoemd. Door de ‘gerecyclede’ warmte te gebruiken, gaat er bijna geen energie verloren. Geleiding zorgt er voor dat de in- en uitgaande lucht niet met elkaar mengen. Het gebeurt allemaal in het hart van het balansventilatiesysteem. Deze ventilatie-unit is meestal gemonteerd op de bovenste verdieping van je huis of in de technische ruimte.
Altijd voldoende verse lucht
Steeds meer woningen beschikken tegenwoordig standaard over een balansventilatiesysteem. Het systeem houdt optimaal rekening met de natuurlijke behoefte aan voldoende verse lucht. Via ventilatieventielen in het plafond wordt schone en verse lucht in de woonkamer en slaapkamers aangevoerd. Tegelijk wordt gebruikte lucht via apart gescheiden luchtkanalen afgezogen in de keuken, toilet en douche. Zo komt er net zoveel lucht in de woning als eruit gaat en heb je altijd voldoende schone lucht.
Besparen op energiekosten
Bij balansventilatie werken de centrale verwarming en ventilatie samen. Met de juiste balansventilatie wordt de centrale verwarming aanzienlijk minder gebruikt omdat de uitgaande warme lucht gebruikt wordt om de verse lucht van buiten te verwarmen. Dat scheelt flink in de energiekosten.
Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.
e-book
“Wat je moet weten over binnenlucht”
Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.