Ieder mens heeft recht op een Gezond Binnenklimaat
Tachtig procent van onze tijd brengen we binnen door: in huis, op school of op ons werk.
In veel Nederlandse woningen, scholen en ook regelmatig in vergaderruimtes in kantoren ligt de luchtkwaliteit echter onder de minimumnorm die de Gezondheidsraad stelt. In sommige gevallen zelfs ruim onder de norm. Fijnstof, schimmels en allerlei schadelijke verbindingen tasten onze gezondheid, vitaliteit en productiviteit aan. Dit is onacceptabel. En bovendien ook niet nodig. Met de juiste kennis en technologie is een gezond binnenklimaat voor iedereen
mogelijk. Daarom komen wij, initiatiefnemers en ondersteuners van het Platform Gezondbinnen.nl, op voor een beter binnenklimaat.
Het Nederlands binnenklimaat kan positief veranderen
In de huidige situatie doet Nederland zichzelf tekort. Niet omdat we het grootste deel van de dag binnen doorbrengen, maar omdat we daar (te) vaak lucht van matige kwaliteit inademen. Feit is dat slechte ventilatie – meetbaar door hoge concentraties CO2 en fijnstof – in binnenruimtes een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Met het risico bovendien dat zorg- en ziektekosten stijgen. Volgens TNO leidt een ongezond binnenklimaat onder andere tot een vermindering van werk- en leerprestaties en verhoogde risico’s op luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. Uit de TNO-literatuurstudie (2019 R10969) volgt bijvoorbeeld ook dat onvoldoende ventilatie in slaapkamers zou kunnen leiden tot slaapverstoring en een lagere productiviteit de volgende dag. En blootstelling aan (ultra)fijnstof in het binnenmilieu kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leiden tot een verhoogd risico op luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. Nog te veel Nederlanders zitten onbewust in ruimtes met een ongezond binnenklimaat. Dat moet veranderen en dat kan veranderen.
De initiatiefnemers van gezondbinnen.nl zetten deze verandering in gang door:
- Het verhogen van het inzicht in en het bewustzijn over binnenklimaat, op een toegankelijke en onafhankelijke manier;
- Het bieden van praktische handvaten, voor iedereen die zijn/haar binnenklimaat wil verbeteren;
- Het tonen van voorbeelden uit de eigen bedrijfsvoering, hoe kleine veranderingen leiden tot een gezonder binnenklimaat;
- Het ondersteunen en verrichten van onderzoek, om onontdekte kansen ter verbetering van ons binnenklimaat te ontsluiten.
Investeer in een miljoen gezonde woningen
Nederland wil in de komende tien jaar een miljoen nieuwe, zeer energiezuinige woningen bouwen. In diezelfde periode moeten ook bestaande woningen en gebouwen energieneutraal gemaakt worden. In bouwregelgeving is de laatste jaren vooral de focus gelegd op energiebesparing. Waarbij er weinig aandacht is voor een gezond binnenmilieu. Die spagaat tussen energie en gezondheid kunnen we het komende decennium verkleinen.
Laten we de verduurzamingsopgave die nu voor ons ligt, dus aangrijpen om ook het binnenklimaat in Nederlandse woningen en gebouwen drastisch te verbeteren. Die oproep doen we in dit manifest aan alle partijen die samen met ons het binnenklimaat bovenaan op de agenda hebben staan. Investeer in gezonde woningen. Zodat een nieuwe generatie kan opgroeien in energiezuinige én gezonde woningen. Met voldoende ventilatie, daglicht en comfort!
Een nieuwe langetermijnvisie met gezondheidswinst
Het is tijd voor een nieuwe langetermijnvisie op het binnenklimaat in Nederlandse huishoudens en gebouwen. Het nieuwe kabinet kan grote stappen zetten. Er is veel gezondheidswinst te behalen op plaatsen waar we wonen, leren en werken. Wij dringen er dan ook op aan dat het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer werk maken van die visie in de vorm van een actieplan. In dat actieplan
zijn vier onderwerpen belangrijk:
- Maak mensen bewust
Volg het voorbeeld van gezondbinnen.nl en introduceer publiekscampagnes om de urgentie van een gezond binnenklimaat bij iedereen bekend te maken. Centraal staat het handelingsperspectief om een gezond binnenklimaat te creëren. - Isoleren kan niet zonder ventileren
Faciliteer onderzoek waarmee je de balans tussen energiezuinigheid en gezonde binnenlucht kunt bevorderen. Pas wetgeving waar nodig aan en stel stimulerende fiscale regelingen beschikbaar. - Regisseer gezonde scholen centraal
Voer centrale regie op daadwerkelijk gezond binnenklimaat op scholen. Hanteer strenge praktijknormen bij subsidies, introduceer een keurmerk voor kwaliteitspartijen en gebruik bestekken zoals het Rijksvastgoedbedrijf ook gebruikt. - Onderzoek de relatie tussen ventilatie en virussen
Doe gedegen onderzoek naar de relatie tussen de verspreiding van virussen en ventilatie. Hanteer strenge normen voor ventilatie en stimuleer innovaties in de markt.
Samenwerkende experts
Lada Hensen Centnerová
Onderzoeker en docent faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven
Lada Hensen Centnerová is onderzoeker en docent bij de unit Building Physics and Services van de faculteit Bouwkunde. Zij is operationeel directeur van het EngD programma Smart Buildings & Cities. Haar onderzoek richt zich op de kwaliteit van het binnenklimaat (vooral thermisch comfort), hoe dit de gezondheid en het welzijn kan beïnvloeden (bijvoorbeeld bij oververhitting van woningen) en hoe dit kan worden geoptimaliseerd bij het ontwerp en de werking van gebouwen. Als binnenmilieu-expert wil ze mensen zich beter laten voelen in gebouwen.
“I want to help people to feel good in buildings, which should support their health and wellbeing.
Philomena Bluyssen
Professor binnenmilieu faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft
Philomena Bluyssen is professor binnenmilieu aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Hiervoor heeft ze ruim twintig jaar als onderzoeker bij TNO gewerkt, waar ze onder meer verschillende Europese projecten coördineerde over optimalisatie van de kwaliteit van het Binnenmilieu en het energieverbruik. Ze heeft bijgedragen aan en/of is auteur van meer dan 300 publicaties, waaronder het boekje ‘Wat je moet weten over binnenlucht’.
Marcel Loomans
Assistant Professor Building Performance bij de faculteit Gebouwde Omgeving van de Technische Universiteit Eindhoven
Marcel Loomans is assistant professor in de groep Building Performance bij de faculteit Gebouwde Omgeving van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zijn expertisegebieden omvatten bouwtechnologie, milieustudies, binnenmilieu, bouwfysica, computationele vloeistofdynamica, duurzame energie en prestatiegericht bouwen. Zijn onderzoeksinteresses richten zich op de prestaties van het binnenmilieu (voornamelijk thermische en luchtkwaliteit), zowel in de ontwerp- als in de gebruiksfase.
Aangesloten partners
De NVBV is de vakvereniging voor bouwfysici in Nederland en Vlaanderen: De Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging, afgekort NVBV. De vereniging heeft als doel de kennis en expertise binnen het vakgebied Bouwfysica te bevorderen, vergroten en verspreiden.
Gennu is al meer dan 45 jaar expert op het gebied van keukens en afzuigsystemen. Gennu verzorgt volledige keukenoplossingen voor verschillende opdrachtgevers onder de merken concept130, Systemat, SieMatic en Pronorm.
IW is met zeven zelfstandig opererende regiobedrijven in Nederland dé opleider in de elektro- en installatietechniek. IW leidt technische mensen op en brengt ze onder bij technische, erkende leerbedrijven.
ATAG Benelux, sinds 2018 onderdeel van Hisense Group, is een vooraanstaande leverancier van consumenten keukenapparatuur en elektronica. ATAG is een Nederlands bedrijf met eigen ontwikkeling van keukenapparatuur onder de merken ATAG, Pelgrim en ETNA.
Een gezond binnenklimaat voor iedereen. Vanuit die missie werken wij aan de realisatie van voldoende verse lucht op de juiste plek: 24 uur per dag, zeven dagen per week, overal.
Wij zijn de makers van een gezonde leefomgeving. We bouwen de contouren van morgen, we tekenen de toekomst. Een omgeving waarin mensen iets van hun leven maken.
ISIAQ.nl slaat een brug tussen wetenschappelijke kennis en de dagelijkse praktijk van het binnenklimaat.
We creëren betere leefomgevingen voor mensen over de hele wereld; optimaal gebruik maken van daglicht en frisse lucht.
TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.
Al meer dan 175 jaar helpt Nationale-Nederlanden als financiële dienstverlener mensen te zorgen voor wat zij echt belangrijk vinden. Zodat zij prettig én gezond kunnen wonen, werken en leven.
Modint | VNTL levert een belangrijke maatschappelijke bijdrage vanuit het besef dat de vloer de grootste oppervlakte vertegenwoordigt in woon- en/of kantoorruimtes en van alle soorten vloerbedekkingen tapijt één van de grootste segmenten is.
Ondersteun onze missie
Wilt uw instantie, organisatie, vereniging of instituut ook aansluiten? Stuur ons dan een mail.