Artikel delen

Gezond Binnen in het AD: Een huis zonder verwarming

Het klinkt natuurlijk ideaal: een goed geïsoleerd huis dat bijna geen verwarming vergt en daardoor nauwelijks energiekosten heeft. De experts van Gezond Binnen krijgen in het AD vijf vragen over wat er komt kijken bij (de bouw van) een “passief” huis.

Passieve huizen passief huis isolatie

“Een passief huis is zo ontworpen dat het nauwelijks verarming nodig heeft in de winter”, zegt Frank Grootenboer, voorzitter van de Stichting Passief Bouwen. “Zo’n woning maakt gebruik van passieve zonnewarmte, wat betekent dat na een paar uur zonneschijn het huis dagenlang die warmte kan vasthouden.”

Dat klinkt ideaal: je huis fungeert als soort van thermoskan. Maar passief bouwen vereist specifieke kennis en is in Nederland nog relatief zeldzaam. “Passieve huizen worden simpelweg bijna niet aangeboden door projectontwikkelaars”, weet Grootenboer. “Je moet het zelf laten bouwen of een bestaand huis renoveren.”

De volgende vijf belangrijkste vragen over een passief huis komen hierbij aan bod:  

  1. Waar begin je? De eerste stap naar een passief huis is het inschakelen van een architect die kennis heeft van passief bouwen. “Het ontwerp speelt namelijk de grootste rol” aldus Grootenboer. “Het huis moet zo worden ontworpen dat er veel glas op het zuiden zit, zodat de zon in de winter optimaal bijdraagt aan de verwarming. Het passieve concept betekent dat de zon het werk doet, en dat de warmte binnen blijft dankzij een dikke isolatie en een kierdichte schil.”
  1. Kan elk huis passief worden? Een bestaand huis om bouwen tot een passief huis is mogelijk, maar dat kan een uitdaging zijn. Grootenboer zegt dat renovatie vaak complex en kostbaar is. “Bij renovatie moet je extra letten op thermische bruggen, zoals balkons of schoorstenen. Dat zijn namelijk plekken waar warmte ontsnapt. Renoveren kan zeker en een gerenoveerde passieve woning is nog altijd een stuk energiezuiniger dan een standaard nieuwbouwhuis.”
  1. Wat zijn de kosten van passief bouwen? De kosten voor het bouwen van een passief huis kunnen hoger uitvallen dan een standaardhuis, vooral als het om een individuele woning gaat. “Bij seriematige bouw is het prijsverschil minimaal, maar bij een losstaand huis kunnen de kosten oplopen door de hogere eisen aan isolatie, ramen en de kierdichtheid van het huis” legt Grootenboer uit. “Het voordeel is wel dat je energiekosten extreem laag zijn, waardoor je die investering snel kunt terugverdienen.”
  1. Zijn er ook nadelen aan een passief huis? In een passief huis is het in alle ruimtes ongeveer even warm. “In een passief huis heb je dus geen grote temperatuurverschillen tussen de woonkamer en de slaapkamer,” Zegt Grootenboer. “Dat kan voor sommige mensen even wennen zijn, vooral als ze gewend zijn aan een koudere slaapkamer. Het kan wel 1 of 2 graden verschillen, maar 21 graden beneden en 16 graden boven kan niet.” “Daarnaast is het cruciaal dat de bewoners zich bewust zijn dat ze hun ramen niet moeten openzetten voor ventilatie.”
  1. Hoe ziet de toekomst eruit? Grootenboer ziet een toekomst waarin passief bouwen een belangrijk  onderdeel wordt van het oplossen van de huidige energiecrisis en netcongestie. “Als we meer passieve huizen zouden bouwen zou dat de druk op het energienet enorm verminderen. Passieve huizen gebruiken veel minder stroom. En omdat ze zo goed geïsoleerd zijn, maak het niet uit wanneer je energie gebruikt voor verwarming. Je kunt dus veel flexibeler omgaan met energiemomenten, wat het netwerk ontlast.”

Bovenstaande tekst is onderdeel van het artikel ‘Een huis zonder verwarming’ in het AD, te lezen in de fysieke en online editie van 31 oktober 2024. Wil je het gehele artikel online verder lezen? Dat kan in de digitale krant van het AD.

 

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Aangesloten partners