De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van een CV-ketel. Andere woningen zijn uitgerust met een gaskachel en/of geiser. Deze installaties zorgen voor wooncomfort, want verwarming en warm water zijn hiermee gegarandeerd. Maar als de cv-installatie, geiser of gaskachel niet goed functioneert kan dat heel gevaarlijk zijn. Door verstopping van het systeem kan de installatie niet optimaal presteren waardoor onvolledige verbranding van koolstofmonoxide* ontstaat. Oorzaken van een slecht functionerende installatie: onvoldoende ventilatie, vervuiling, verstopping of verkeerde afstelling van de installatie.
a fire burns in a glass fireplace, radiates heat

Het gevaar van een gaskachel ontstaat door de volgende oorzaken:

Het grote gevaar schuilt in het feit dat koolstofmonoxide kleur- en geurloos is. De gevolgen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, versnelde hartslag) van een koolmonoxide vergiftiging zijn ernstig en kunnen zelfs dodelijk zijn. Het is dus van groot belang dat de installatie jaarlijks gecontroleerd wordt door een erkende vakman.

Waar moet je op letten:

*Koolstofmonoxide is een kleurloos gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare koolstofverbindingen. Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos.

Tip: Laat jouw klimaatinstallatie jaarlijks controleren door een erkende installateur.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.
Deel dit met je vrienden
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde berichten