Vooral in de koude en donkere wintermaanden maken we het in huis gezellig met (geur)kaarsen. Ook geurstokjes (of wierook) en een interieurparfum dragen bij aan het gevoel van een schoon, fris en gezellig huis. Toch zijn deze synthetische ‘opfrissers’ helemaal niet schoon en fris. Ze bestaan uit allerlei chemische én kankerverwekkende stoffen die ongezond zijn voor je gezondheid.

De synthetische luchtverfrissers bestaan uit zwaar giftige bestanddelen die ernstige schade veroorzaken aan mensen, dieren en planten. Zo komen de schadelijke stoffen Formaldehyde, Benzeen, Styreen, Tolueen en Terpeen vrij. Naast dat deze stoffen verre van schoon klinken worden ze gerekend tot de kankerverwekkende stoffen die het centrale zenuwstelsel aan kunnen tasten.

Brown glass bottle container with wood stick diffusers on home wooden window sill with beautiful dry pink rose petals for decoration. Minimalist air freshener concept.

Maak je eigen luchtverfrisser!

Wil je toch een lekker geurend huis? Maak dan je eigen luchtverfrisser! De basis voor je eigen natuurlijk luchtverfrisser is: essentiële olie en is te koop bij een reformwinkel. Het is zuivere olie, zonder toevoegingen, verkregen uit de originele plant. Van deze geurolie heb je maar enkele druppels nodig!
Voor een nog natuurlijker alternatief knip je de uitgebloeide scheuten van lavendelplanten en bindt je deze met een touwtje bij elkaar. Een bos eucalyptus is ook een heerlijke natuurlijke luchtverfrisser.

Zelf een luchtverfrisser maken? Dit heb je nodig:

Voor geurstokjes:

Vul het flesje met een laagje water, voeg enkele druppels essentiële olie toe en steek de satéprikkers erin.

Voor een geurpotje:

Vul een (weck)potje met een laagje baking soda, voeg hier enkele druppels essentiële olie aan toe. Door het potje op een warme plek te zetten wordt de geur extra versterkt.

Instant Citroentjesfris:

Halveer 2 citroenen en 2 sinaasappelen en laat ze koken in een laagje water.

Wist je dat: Drijfgassen en oplosmiddelen in de categorie vallen van ‘vluchtige organische stoffen (VOS). Drijfgassen zitten in spuitbussen zoals deodorant en luchtverfrissers. Oplosmiddelen vind je bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen, ruitenwisservloeistof en pesticiden.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.
Deel dit met je vrienden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten