Zo zorg je op een gezonde manier voor een lagere temperatuur in huis, zónder hoge energierekening
Naarmate de zomers in Nederland warmer worden, is de behoefte aan verkoeling in huis groter. Natte lakens voor het raam, bevroren waterflessen voor de ventilator; het internet staat vol met tips en adviezen om je woning te verkoelen op warme dagen. Maar je woning koel houden, begint met ervoor zorgen dat warmte niet binnenkomt. Door preventief te koelen geef je warmte geen kans en dat is effectiever en beter voor de portemonnee dan actief te verkoelen met bijvoorbeeld een airco.

- 1. Zonnescherm of rolluik Raamluiken of een rolluik houden de warmte van buiten effectief tegen zodat het binnen koel blijft. Nadeel is wel dat ze je in gesloten toestand het zicht naar buiten toe ontnemen. Voor wie de zon wil weren maar het raam liever niet afsluit, is een zonnescherm een betere oplossing. Die zorgt voor verkoeling door een schaduw over het raam te werpen.
- 2. Zonwerend glas of folie Zon of warmte werend glas houdt de hitte van de zonnestralen tegen zodat de temperatuur binnen aangenamer blijft. Het glas heeft een hoge isolatiewaarde waardoor de koele lucht binnenblijft. Zonwerend glas verschilt van ander dubbel glas doordat er metalen en coatings aan toegevoegd zijn om het zonlicht te absorberen of te weerkaatsen. Vind je ramen vervangen een te drastische oplossing? Probeer het eerst eens met zonwerende folie om het effect te ervaren.
- 3. Zonwerende raambekleding Een goude oude, maar nog altijd belangrijk; goede gordijnen! Hoewel minder effectief dan buitenzonwering, kunnen met name reflecterende screens of rolgordijnen voorkomen dat de warmte binnenkomt. Zorg dat je het raam bedekt vóórdat de zon begint te schijnen. Door ‘s ochtends vroeg de screens te sluiten, krijgt warme lucht geen kans om binnen te komen.
- 4. Sedum dak Een Sedum dak is een duurzame manier om de koelte te bewaren in huis. Met warm weer koelen planten zichzelf en hun omgeving af door water te verdampen via hun bladeren. Zo houdt de Sedum begroeiing het dak lekker koel en dat werkt door in de hele woning.
Tip:
Ook in de zomer is ventileren belangrijk voor een gezonde lucht in huis. Zorg dat er altijd een ventilatierooster openstaat in de ruimtes waar je bent. Heb je geen ventilatierooster? Ventileer dan vroeg in de ochtend, of ‘s avonds na zonsondergang door deuren en ramen tegen elkaar open te zetten.
Deel dit met je vrienden
Gerelateerde berichten
Goed leren doe je in een gezond klaslokaal
Op veel scholen in Nederland voldoet de ventilatie niet aan de gestelde normen. De CO2-concentratie in lokalen is te hoog, soms zelfs vier keer hoger…
Leren Ventileren met gratis lespakket voor basisscholen
Goede ventilatie in de klas is zeer belangrijk, zeker in deze tijd. Maar wat is ventileren? Waarom is het zo belangrijk en hoe kan je…
6 video’s: hoe creëer ik een gezond binnenklimaat?
Jij kunt zelf veel doen om een gezond binnenklimaat te creëren, maar waar begin je? Er zijn tal van tips en mogelijkheden om kleine én…
Veroorzakers ongezonde binnenlucht
De grootste veroorzakers voor ongezonde binnenlucht zijn altijd en overal aanwezig. Door de aanwezigheid van een of meerdere van deze veroorzakers kun je last krijgen…